Ana içeriğe atla

Bölgesel Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?



Bölgesel saç dökülmeleri pek çok farklı sebepten meydana gelebilmektedir. Ancak son yıllarda özellikle strese sebebiyet veren yaşam koşulları bölgesel saç dökülmelerini tetiklemektedir.
Stresin yanı sıra farklı sebeplerden de bölgesel saç dökülmesi gerçekleşebilmektedir.
Bazı endokrin hastalıkların ve göz hastalıklarının hastalığı provake ettiği düşünülmektedir.
Bakteriyel, viral veya mantarlara bağlı kimi enfeksiyonlar
Özellikle bazal hücreli deri kanserleri,
radyasyona maruziyet,
yanıklar,
kimyasal ilaçlar,
sistemik lupus,
liken planus
ve sarkoidoz ile birlikte olma olasılığı yüksektir.

Saçı çekmeye veya saçlı derinin direkt bir travmaya maruz kalmasına bağlı olarak alopesia gelişebilir.
Uzun süreli basınca maruziyet ( özellikle yatalaklarda ve çocuklarda ) alopesia ile sonuçlanabilir.
Saç maşası kullanımı ve fön alopesia ile sonuçlanabilir.
TANI:
Bölgesel saç dökülmelerinde tanı konması kolaydır ancak bazı durumlarda biopsi gerekebilir.
Saçlı deriyi tutan bazı mantarla karışabilir.
En çok karıştığı hastalık saçı çekmeye bağlı oluşan traksiyon alopesisidir.
Ender de olsa AIDS ile karışabildiğini bilmekte fayda vardır.
TEDAVİ:
Bölgesel saç dökülmesinin tedavisinde en sık kullanılan yöntem lokal kortikosteroit enjeksiyonudur. Tedaviden alınacak sonuç erken yaşta başlaması ile ters orantılıdır. İleri yaşlarda oluştuğunda daha kolay ve erken tedavi edilirken çocuklarda başladığında tedavi edilmesi daha zordur. Saçlı deri ile beraber kaş ve kirpikleri tuttuğunda tedavi şansı daha azdır. Bütün vucut kıllarını tutan alopesia universaliste tedavi başarısı diğer tüm tiplere göre daha düşüktür. Steroitlerin direkt lezyon içine yapılmasının haricinde kas içi yapılması da seçenekler arasındadır.
Son yıllarda topikal olarak ( sürülerek ) kullanılan minoxidil formlarının tedavideki başarılarına dikkat çekmek gerekir.
cerrahi olan seçeneklerin içinde en başarılı olanı uygun olan ender bazı hastalara saç nakli yapılmasıdır. Hastanın çok dikkatli seçilmesi gerekir.
Yine bazı hastalara ( özellikle aynı bölgede her yıl tekrarlayan alopesia hastaları için ) tatuaj ( dövme ) önerilebilir.
Şifa ile sonuçlanan hastaların yıllar sonra bile hastalıklarının tekrarlama olasılığı normal bireylerde alopesia görülme olasılığından çok çok daha yüksektir. Bu sebeple takip altında olmakta ve düzenli check up lar yaptırılarak riski azaltmakta fayda vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Evreler ve Tedavi Yöntemleri Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi), genellikle ergenlik döneminden sonra herhangi bir zaman diliminde başlayabilir. Bu durum, aşama aşama gerçekleşir ve genellikle ciddi saç kaybı yaşanana kadar fark edilmez. İşte erkek tipi saç dökülmesinin evreleri ve bu evrelerde uygulanabilecek tedavi yöntemleri: Erkek tipi saç dökülmesi aşama aşama gerçekleşmekte ve bu rahatsızlığı yaşayan erkekler genellikle ciddi saç kaybı yaşayana kadar farkına varamamaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinin evreleri aşağıdaki gibidir. 1. Evre: Başlangıç Dönemi Belirtiler: Saç dökülmesinin başladığı ilk aşamadır. Hasta bu dönemde saçlarının dökülmeye başladığını fark etmez. Dökülme genellikle mevsimsel saç dökülmesiyle karıştırılır. Tedavi Yöntemleri: Bu evrede spesifik bir tedavi uygulanmaz çünkü saç dökülmesi henüz fark edilmez. Dökülmenin mevsimsel olup olmadığını belirlemek için bir dermatologdan danışmanlık almak faydalı olabilir. Dikkat...

Saç Ekimi Sonrası Süreç ve Bakım

Saç Ekimi Sonrası Süreç ve Bakım Saç ekim sonrası süreç, en az operasyon süreci kadar önemlidir. Ekilen saç köklerinin sağlıklı bir şekilde tutunması için operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikle operasyon sonrası hijyenin ve dışarıdan gelebilecek darbe ve sürtünmelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtelim. Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar  - Sağlıksız, kirli ve tozlu ortamlardan uzak durulmalı  -Dışarı çıkarken direkt güneş ışınlarına maruz kalmamak amacıyla şapka kullanılmalıdır.  - Operasyon sonrasında doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçların haricinde herhangi bir kimyasal kafa  derisine sürülmemelidir.  - Operasyon sonrasında doktorunuzun tavsiye ettiği gün yıkama yapılmalıdır.  - İlk yıkama klinik ortamında gerçekleştirilmelidir. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde belirtilen şartların sağlanması durumunda evinizde de yapabilirsiniz.  - Yıkama sırasında tırnaklar kesi...

FUE Saç Ekim İşlemi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

FUE Saç Ekimi: Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) saç ekim işlemi, saç ekiminde teknolojik bir devrim niteliğindedir ve FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) tekniğinden sonra geliştirilmiştir. FUE tekniği, saç ekimi için geliştirilen özel aparatlarla uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Bu teknikle donör bölgesinden alınan greftler, belirlenen bölgelere ekilir. İşte FUE saç ekim işleminin aşamaları ve dikkat edilmesi gereken noktalar: FUE Saç Ekimi İşleminin Aşamaları 1. Planlama FUE saç ekim operasyonu, titiz bir planlama ile başlar. Bu aşamada, hastanın saç dökülme durumu değerlendirilir ve ihtiyaç duyulan greft sayısı belirlenir. Ayrıca, donör bölgenin durumu incelenir ve saç ekim yapılacak alanın tasarımı yapılır. Planlama aşamasında hastanın beklentileri ve hedefleri dikkate alınır. 2. Anestezi Görüşü Operasyonun konforlu ve acısız geçmesi için anestezi önemli bir aşamadır. Uzman doktor, hastanın genel sağlık durumunu d...